. Therefore, we can say that the active substances in its composition are more perfectly mixed. Vardenafil is not only present in the original Order Levitra, but also as part of its analogs.
Συμβουλές και Κόλπα για την Τήρηση

Συμβουλές τήρησης

tirisi-8.jpgΟ πιο συνηθισμένος λόγος που παραλείπει κανείς μια δόση φαρμάκου είναι να ξεχαστεί.

Αν ξεχνάς να πάρεις τα φάρμακά σου, μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι ήταν αυτό που σε έκανε να τα ξεχάσεις.

Αν ξεχνάς συχνά δόσεις, τότε συζήτησε το με τον γιατρό σου. Ίσως είναι δυνατό να σου φτιάξει ένα πιο εύκολο πρόγραμμα ή να πάρεις έναν πιο βολικό συνδυασμό. Ακόμα κι αν δε γίνεται κάτι τέτοιο, το να συζητήσεις τους προβληματισμούς σου με τον γιατρό σου μπορεί να σου δώσει την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να διαχειριστείς καλύτερα την αγωγή σου.

Για ορισμένα άτομα, το μέγεθος, το σχήμα ή η υφή του φαρμάκου που παίρνουν μπορεί να είναι πρόβλημα. Πάντα ανάφερε τα προβλήματα στον γιατρό σου. Το φάρμακο μπορεί να κυκλοφορεί και σε άλλη μορφή πιο εύκολη να πάρεις.

Εξασκήσου από πριν

Κάποιους τους βοηθά να εξασκηθούν στο πώς να παίρνουν φάρμακα πριν ξεκινήσουν την αντιρετροϊική αγωγή. Για εξάσκηση μπορείς να πάρεις καραμέλες ή πολυβιταμίνες επί μερικές βδομάδες, στις ίδιες ποσότητες και την ίδια ώρα που θα έπρεπε να παίρνεις την αντιρετροϊική αγωγή σου, καθώς επίσης και με τους ίδιους διατροφικούς περιορισμούς. Αυτή η εξάσκηση σε βάζει στο πρόγραμμα χωρίς να βάζεις την αγωγή σου σε κίνδυνο.

Φύλαξη και μεταφορά των χαπιών

Στα φαρμακεία θα βρεις κουτάκια με χωρίσματα όπου μπορείς να βάλεις όλες τις δόσεις της εβδομάδας και να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι πήρες και τι όχι.

Όμως προσοχή! Μερικά χάπια καταστρέφονται αν δεν διατηρηθούν όπως πρέπει. Το μπουκαλάκι του indinavir, για παράδειγμα, περιέχει μεταλλικά τοιχώματα που διατηρούν τις μαλακές του κάψουλες ξηρές και τις εμποδίζουν από το να λιώσουν από την υγρασία.

Κάποιοι οροθετικοί φυλάνε δόσεις στα διάφορα μέρη όπου μπορεί να βρίσκονται την ώρα που θα πρέπει να πάρουν τα χάπια, π.χ. σπίτια φίλων, σε παλτά, στην τσάντα τους, στο αυτοκίνητο. Βεβαιώσου όμως ότι αποθηκεύεις τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από παιδιά και θυμήσου ότι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν τα περισσότερα τα φάρμακα. Προσοχή! Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες μέσα στο αυτοκίνητο φτάνουν τους 60 βαθμούς που είναι καταστροφικές για τα χάπια.

Κράτα ημερολόγιο

tirisi_extra_8.jpgΌταν πρωταρχίζεις έναν καινούριο συνδυασμό μπορεί να μπερδεύεις ποια χάπια πρέπει να πάρεις, πότε, τι ώρα να φας ή τι φαγητό να αποφύγεις. Για να αποφύγεις αυτό το μπέρδεμα, φτιάξε ένα γραπτό ημερήσιο πρόγραμμα με τετραγωνάκια όπου θα σημειώνεις ότι πήρες κάθε δόση.

Κόλπα για να βελτιώσεις την τήρησή σου

Αν έχεις πολύ φορτωμένο πρόγραμμα στη δουλειά, αν έχεις πολλά στο κεφάλι σου (σκοτούρες ή δουλειές) ή αν γενικά είσαι ξεχασιάρης μη βασίζεσαι στη μνήμη σου για να θυμάσαι τις δόσεις. Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς. Υπάρχουν κόλπα που μπορείς να κάνεις για να θυμάσαι τις δόσεις σου.

Το κινητό σου

tirisi_extra.jpgΕιδικά στην αρχή όταν μόλις έχεις ξεκινήσει την αγωγή, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείς τις υπενθυμίσεις του κινητού σου για να θυμάσαι τις δόσεις σου. Πολλά κινητά έχουν ημερολόγιο, όπου μπορείς να βάζεις καθημερινές υπενθυμίσεις.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τα ξυπνητήρια του κινητού σου για να σου υπενθυμίζουν τις δόσεις, ειδικά εάν σκοπεύεις να πας κάπου ή να κάνεις κάτι που σε βγάζει εκτός του σταθερού σου προγράμματος (και άρα διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να ξεχαστείς).

 

 

Post-it

tirisi_extra_4.jpg

Στη δουλειά αλλά και στο σπίτι, χρησιμοποίησε post-it για να θυμάσαι να πάρεις τις δόσεις σου. Στο post-it δε χρειάζεται φυσικά να γράφεις: "Να θυμηθώ να πάρω τα φάρμακά μου", αν οι άλλοι δεν ξέρουν ότι είσαι οροθετικός. Γράφε κάποια συνθηματική λέξη (π.χ. "τηλέφωνο") που να σου υπενθυμίζει εσένα τη δόση σου.

Συνήθειες

Μια καλή ιδέα είναι να συνδέσεις τις δόσεις σου με σταθερές συνήθειες ή ρουτίνες που έχεις. Λόγου χάρη, να παίρνεις τα χάπια σου την ώρα που είναι να βγάλεις βόλτα τον σκύλο σου, την ώρα που ξεκινούν οι ειδήσεις ή μια εκπομπή που βλέπεις, την ώρα που φεύγεις για δουλειά κ.ο.κ.

Διακοπές, αργίες, ταξίδια, βραδινές έξοδοι

Τα ταξίδια, οι εκδρομές και οι διακοπές εύκολα επηρεάζουν το πόσο καλά τηρείς την αγωγή σου, αφού σε βγάζουν από την καθημερινή σου ρουτίνα. Επίσης, μια πρόσθετη δυσκολία είναι ότι ίσως να βρίσκεσαι με κόσμο που δεν ξέρει ότι είσαι οροθετικός και να δυσκολεύεσαι να πάρεις τα φάρμακά σου. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις.

Μακρινά ταξίδια

tirisi_extra_3.jpgΌταν ταξιδεύεις μπορεί να ξεχαστείς και να χάσεις μια δόση, ειδικότερα αν πηγαίνεις μακριά και υπάρχει διαφορά ώρας. Πρέπει να προσπαθήσεις και να εξασφαλίσεις ότι θα παίρνεις τα φάρμακά σου στα ίδια χρονικά διαστήματα, δηλαδή να κρατάς το 8ωρο, 12ωρο ή 24ωρο ανάμεσα στις δόσεις.

Αν αλλάζεις ώρες πετώντας, μην παραμένεις κολλημένος στο παλιό σου ημερήσιο πρόγραμμα. Αν η διαφορά ώρας είναι μεγάλη και σκοπεύεις να μείνεις αρκετό διάστημα στη νέα χώρα, θα πρέπει να προσαρμόσεις τις δόσεις στη νέα πραγματικότητα. Παίρνε τα φάρμακα μια ώρα νωρίτερα κάθε μέρα μέχρι να φτάσεις τελικά σε ένα λογικό ωράριο που να σε βολεύει.

Στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και τις πρώτες μέρες βάζε το ξυπνητήρι του κινητού σου να σου θυμίζει τις δόσεις, όχι μόνο αν έχεις αλλάξει ώρες αλλά και αν η καινούργια σου καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική. Είναι εύκολο να ξεχαστείς.

Παίρνε πάντα περισσότερα χάπια απ' όσες μέρες υπολογίζεις να κάτσεις. Μπορεί κάτι να συμβεί και να χρειαστεί να λείψεις περισσότερο.

Πού βάζω τα χάπια;

Πάντα να παίρνεις τα φάρμακά σου στη χειραποσκευή σου όταν ταξιδεύεις. Ποτέ μην τα βάλεις στη βαλίτσα σου, γιατί υπάρχει πιθανότητα να χαθεί ή να καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να μείνεις σε όλο σου το ταξίδι χωρίς φάρμακα.

Προσοχή! Μερικές χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε οροθετικούς. Ενημερώσου πριν ξεκινήσεις.

Αδιάκριτα βλέμματα

Το να παίρνεις τα φάρμακά σου εκτός σπιτιού έχει τον επιπλέον κίνδυνο να τα δουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλεις να γνωρίζουν ότι είσαι οροθετικός. Σχεδίασε από πριν το πώς θα το κάνεις. Υπάρχουν διάφορες απλές λύσεις, π.χ. το να πας κάποια στιγμή στην τουαλέτα και να πάρεις τα χάπια σου, να έχεις ένα ποτήρι/μπουκάλι νερό δίπλα από το κρεβάτι σου ώστε να πάρεις τα φάρμακά σου χωρίς να δώσεις εξηγήσεις.

Βραδινές έξοδοι

Αν βγεις έξω το βράδυ για διασκέδαση ή σε ραντεβού και υπάρχει πιθανότητα να μη γυρίσεις σπίτι πριν την επόμενη δόση ή δόσεις, τότε πάρε μαζί σου αρκετά χάπια ώστε να σου φτάσουν.

Επίσης αν βγεις για βράδυ και σκοπεύεις να πιεις αλκοόλ ή να πάρεις ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη σου, τότε προσπάθησε να σχεδιάσεις εξαρχής πώς θα το αντιμετωπίσεις. Βάλε το ξυπνητήρι στο κινητό σου.

Για να πάρεις μαζί σου έξω από το σπίτι μία-δύο δόσεις από τα χάπια σου, μπορείς να τα αποθηκεύεις μέσα σε ειδικές θήκες φαρμάκων (προμηθεύεσαι από το φαρμακείο). σε θήκες φακών επαφή ή σε κάποιο άλλο μικρό κουτάκι, π.χ. από άλλα φάρμακα ή βιταμίνες.

Τελευταία Ενημέρωση: Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 01:18