There are three major facts that should be watched out for in all payday loans in the United States. You can buy Levitra Super Force profitably on our web-site; we offer the medications only of the highest quality and at reasonable prices.
Όταν ο ένας σύντροφος έχει HIV

Ο Aντρέας (HIV-) και ο Βαγγέλης (HIV+) γνωρίστηκαν κάνοντας cruising· είναι μαζί εδώ και δύο χρόνια.

ehw_hiv-_otan_o_enas_syntrofos_ehei_6.jpg Βαγγέλης (38) Είμαι οροθετικός 13 χρόνια. Πάντα το λέω νωρίς, ειδικά όταν κάποιος με ενδιαφέρει για κάτι παραπάνω, εκτός αν πρόκειται για «σχέση» του πεντάλεπτου. Αρχικά το έλεγα σαν παιχνίδι, για να δω αντιδράσεις, αλλά μετά ως θέμα αρχής. Ξεκαθαρίζεις πολλά πράγματα έτσι. Το λες μια κι έξω και παύεις να ανησυχείς αν θα του το πεις ή πώς θα το πάρει. Ο Αντρέας το πήρε μια χαρά, όπως το παίρνει πολύς κόσμος. Την επόμενη μέρα ξαναβρεθήκαμε και κουβεντιάσαμε λίγο αν το σκέφτεται, αν τον ενοχλεί, αν θέλει να ξαναβρεθούμε.

Η οροθετικότητα δεν έχει προκύψει ως ζήτημα στη σχέση μας. Μόνο όταν έχω εξετάσεις υπάρχει μια πρόσθετη ανησυχία. Πάντως, χρειάζεται μια μικρή εισαγωγή για να καταλάβει ο σύντροφός σου πώς ζεις· χρειάζεται να εξηγήσεις πέντε πράγματα για το τι σημαίνει οροθετικότητα, πόσο μεταδοτικός είσαι, πόσο ασφαλές ή μη είναι το σεξ. Μετά από δεκατρία χρόνια, έχω μάθει να είμαι ανοιχτός όσον αφορά την οροθετικότητα. Το γεγονός ότι για μένα δεν είναι πρόβλημα δίνει τον τόνο στη σχέση, στο πώς το παίρνει ο άλλος, είτε είναι σύντροφος είτε φίλος.

Αντρέας (31) Μου το είπε αμέσως. Παραδόξως το πήρα πάρα πολύ καλά. Λέω «παραδόξως», επειδή ποτέ δεν είχε τύχει μέχρι τότε να έχω προσωπικές επαφές με οροθετικούς. Ήμουν πληροφορημένος για τους τρόπους μετάδοσης και γι' αυτό ήμουν ήσυχος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Παρ' όλα αυτά, όταν η γνωριμία μας εξελίχθηκε σε σοβαρή σχέση, άρχισα να βλέπω διαφορετικά το θέμα του HIV. Ναι μεν δεν είχα πρόβλημα να έχω σχέση με έναν οροθετικό, αλλά όταν στην πορεία βρέθηκα να το αντιμετωπίζω σε καθημερινό επίπεδο, δεν ήταν εύκολο, κυρίως από ψυχολογική άποψη. Έπρεπε να μάθω να ζω με τα χάπια που παίρνει καθημερινά, τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε τόσο. Ανησυχούσα πάρα πολύ μήπως πάθει κάτι ο Βαγγέλης. Ήταν μια πολύ συνειδητή απόφαση το αν θέλω να μείνω στη σχέση.

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης ήταν οροθετικός βοήθησε στο να κάνει τα πράγματα πολύ ξεκάθαρα και προσγειωμένα. Δεν υπήρξε η μεταβατική περίοδος του να συλλογίζομαι εάν ο Βαγγέλης είναι ο πρίγκιπας του παραμυθιού. Μπήκα πιο συνειδητά στη σχέση, χωρίς να αεροβατώ ή να φαντασιώνομαι πράγματα.

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης είναι οροθετικός έχει λειτουργήσει θετικά παρά αρνητικά στη σχέση μας. Δεν το λέω από την άποψη ότι τον λυπάμαι, όσο του ότι έχω έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάτι που για πολλούς ανθρώπους που είναι ταμπού και τους φέρνει σε φοβερά άκρα. Με τον Βαγγέλη είδα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να το ελέγχει και να το εκμεταλλεύεται θετικά.

Ο Γιάννης (HIV-) ) ζουν μαζί 10 χρόνια. Δύο χρόνια αφού γνωρίστηκαν, ο Άγγελος εμφάνισε AIDS και νοσηλεύτηκε.

Άγγελος (35) Είμαι οροθετικός 14 χρόνια. Στον Γιάννη το είπα γιατί με ενδιέφερε για κάτι παραπάνω. Θα ήταν στο κενό η προσπάθειά μου να χτίσουμε κάτι εάν έλειπε αυτή η βασική πληροφορία. Κι ας χωρίζαμε. Τρεις μήνες πρωτύτερα το είχα πει σ' έναν άλλον, αλλά αντέδρασε πολύ αρνητικά. Ο Γιάννης το πήρε καλά, αλλά περισσότερο στάθηκε στο θέμα του ψυχολογικού φορτίου σε μια ενδεχόμενη αρρώστια μου. Είχε περάσει πολλές αρρώστιες σπίτι του και είπε ότι δεν άντεχε να ξαναζήσει τα ίδια. Ζήτησε συγγνώμη και αυτό ήταν. Χωρίσαμε. Εγώ αισθάνθηκα φριχτά· ήταν η τέταρτη φορά που το έλεγα και πήγαινε στραβά. Μόνο έναν δεν τον πείραζε που ήμουν οροθετικός, αλλά με πείραζε εμένα που εκείνος ήταν αλκοολικός!

Μετά από τρεις μέρες με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το ξανασκέφτηκε και ήθελε να δοκιμάσουμε, παρά τους φόβους του. Όταν μετά από δυο χρόνια αρρώστησα βαριά και έφτασα σχεδόν στα τελευταία μου, ο Γιάννης δεν το έθεσε ως πρόβλημα του τύπου «να τι θα μπορούσα να είχα αποφύγει». Υποθέτω ότι θα αντιδρούσε το ίδιο αν π.χ. με είχε χτυπήσει ένα λεωφορείο.

Περισσότερο ανησυχώ εγώ μήπως μην πάθει κάνα έμφραγμα επειδή καπνίζει και έχει πολύ άγχος στη δουλειά παρά εκείνος για μένα. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την οροθετικότητα, αλλά με το πόσο ασφαλής νιώθει κανείς, πόσο υποχόνδριος είναι σε θέματα υγείας. Το HIV δεν επηρεάζει τη σχέση μας. Δεν έχω χώρο να ασχολούμαι με το HIV στη ζωή μου, εκτός όταν διεκδικεί το ίδιο χώρο.

Στα one-night-stands δεν το λέω ποτέ. Δεν ψάχνομαι συναισθηματικά και έτσι κι αλλιώς ασφαλέστερο σεξ κάνουμε. Με φίλους περνάω μια περίοδο διερεύνησης, επειδή δεν αντέχω τον μπελά να εξηγώ και να ντρεσάρω τον άλλον. Συνήθως η αντίδρασή τους δεν αφορά εμένα αλλά τη δική τους στάση απέναντι στη ζωή, το θάνατο και την αρρώστια. Αν δεν γνωρίσω τον άλλον καλά, δεν το λέω γιατί δεν έχω καμία όρεξη να γίνω σάκος πυγμαχίας όταν θα προβάλει πάνω μου τους φόβους του. Είχα δύο φιλίες που καταστράφηκαν εξαιτίας του HIV, επειδή οι φίλες μου ανησυχούσαν υπερβολικά για μένα. Συνειδητοποίησα ότι με έβλεπαν περισσότερο σαν οροθετικό παρά ως φίλο. Δεν μ' ενοχλούν τόσο οι αρνητικές αντιδράσεις, αλλά δεν έχω όρεξη να κάνω baby-sitting στα υπαρξιακά του άλλου.

ehw_hiv-_syntrofikotita.jpg

Γιάννης (44) Ο Άγγελος μου το ανακοίνωσε στο τρίτο ραντεβού. Στην αρχή τρόμαξα γιατί, αν και είχα πληροφόρηση για το πώς μπορούσα να προφυλαχθώ, δεν ήμουν σίγουρος ότι οι πληροφορίες που είχα ήταν έγκυρες. Μιλάμε για μια εποχή που το AIDS ήταν θανατηφόρος νόσος. Κυκλοφορούσαν φήμες ότι κολλάς πολύ εύκολα και μου πήρε κάνα δυο μέρες για να το χωνέψω. Εκτίμησα που μου το είπε. Σκέφτηκα ότι κάλλιστα είχα κάνει σεξ με οροθετικούς κι εγώ δεν το ήξερα. Την εποχή που γνώρισα τον Άγγελο τρομοκρατούμουν τι εξέλιξη θα είχε η ασθένειά του, γιατί δεν υπήρχαν ακόμα καλά φάρμακα.

Όταν ο Άγγελος αρρώστησε βαριά ανησύχησα πάρα πολύ. Δεν πέρασε καν από το μυαλό μου ότι μπορεί να πεθάνει, παρότι δεν υπήρχε κάτι να τον σώσει. Τρόμαξα μόνο όταν είδα ότι είχε μόνο τρία Τ4. Από την άλλη, βλέποντας πόση δύναμη είχε ο Άγγελος, πόσο ήθελε να βοηθήσει τον εαυτό του, έπαιρνα κουράγιο να τον φροντίσω. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, πέρασα ευχάριστες στιγμές μαζί του στο νοσοκομείο. Είχε και την πλάκα του, γιατί όλοι γνώριζαν ότι αυτός ο θάλαμος ήταν ο θάλαμος του AIDS και με έβλεπαν να μπαινοβγαίνω, οπότε κάθονταν πάντα στο παραδίπλα παγκάκι.

Το AIDS επηρέασε τη σχέση μας. Στην αρχή μου βγήκε μια αίσθηση φροντίδας. Έχοντας όμως έναν άνθρωπο σαν τον Άγγελο που ποτέ δεν κλαίγεται γι' αυτό που του έχει συμβεί κι ούτε το θεωρεί πρόβλημα, είμαι εξίσου κακός μαζί του όταν δεν είναι καλός μαζί μου, χωρίς να μπαίνω στη σκέψη «Α, έχει HIV, θα πρέπει να συμπεριφερθώ διαφορετικά».

Φυσικά έχει περάσει απ' το μυαλό μου μήπως μολυνθώ. Όμως μπορεί να μολυνθώ και από κάποιον άλλον. Πάντα υπάρχει ένα ρίσκο όταν κάνεις έρωτα. Φοβάμαι περισσότερο τις περιστασιακές επαφές.. Με τον Άγγελο ξέρω ότι αν δεν προσέξω εγώ, θα προσέξει αυτός. Στις πιο ευκαιριακές γνωριμίες, μπορεί να σκεφτείς «σ' εμένα θα τύχει;» και προσέχεις λιγότερο.

Εγώ θα έλεγα σε όσους φοβούνται να ζήσουν με έναν οροθετικό να δουν αν αυτός ο άνθρωπος τους γεμίζει, αν τους ολοκληρώνει και να ξεχάσουν την οροθετικότητα. Δεν έχει σημασία εάν για όλη σας τη ζωή θα χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Γιατί και στο πάρκο να βρεθείτε, πάλι προφυλακτικό θα χρησιμοποιήσετε. Με τον Άγγελο είμαστε μαζί δέκα χρόνια. Αν ποτέ χωρίσουμε, θα είναι για άλλους λόγους και όχι εξαιτίας της οροθετικότητάς του.


Ο Κώστας (HIV-) και ο Ηλίας (HIV+) είναι 6 μήνες μαζί.

Γνωρίστηκαν στο πάρκο και στην αρχή νομίζαν ότι ήταν μια σεξουαλική επαφή της μιας βραδιάς.

Κώστας (32)

Μου το είπε πολύ σύντομα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, μία κι έξω, χωρίς μισόλογα. Αιφνιδιάστηκα λόγω της κακής εμπειρίας που είχα από την ακριβώς προηγούμενη σχέση μου, όπου το είχα ανακαλύψει τυχαία και άσχημα. Είχα την εντύπωση ότι όλοι οι οροθετικοί είναι επιεικώς διαταραγμένοι και μόνος τους σκοπός είναι πώς να κάνουν κακό σε άλλους επειδή τους έτυχε κάτι που είναι πάνω από το μέτρο του ανθρωπίνου. Με τον Ηλία όμως ήταν τελείως διαφορετική εμπειρία και τελικά αναθεώρησα ολόκληρη την κοσμοθεωρία μου.

Θεωρώ ότι μου είπε αρκετά νωρίς κιόλας. Δε με αφορούσε την εποχή που μου το είπε. Ήταν δικό του προσωπικό δεδομένο. Άλλωστε δεν είχαμε κάνει τίποτα επικίνδυνο για μένα. Στο κάτω-κάτω, έχει δίκιο να φοβάται να το πει, μπορεί ο άλλος να σου κόψει την καλημέρα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να μη σταματήσει να το λέει από δω κι από κει.

Το HIV δεν επηρεάζει τη σχέση μας. Είναι μια κατάσταση, δεν είναι συνεχές πρόβλημα. Απλώς είμαστε πιο προσεκτικοί σε κάποια πράγματα. Εάν είχαμε μια προσοχή της τάξης του 40% όταν είμαστε καυλωμένοι, τώρα έχουμε κι οι δυο την προσοχή μας αυξημένη.

Η οροθετικότητα δεν είναι παράγοντας για το αν η σχέση θα κρατήσει καιρό ή όχι. Πιο σημαντικός παράγοντας είναι να περνάμε καλά μαζί, να επικοινωνούμε, να μας αρέσει να μοιραζόμαστε το χρόνο μας. Είναι άλλα πράγματα μέσα σε μια σχέση που σε οδηγούν ν’ αποφασίσεις αν θα μείνεις ή θα φύγεις. Άλλωστε αν ο σύντροφός σου ανακαλύψει ότι έχει καρκίνο, τον παρατάς; Τι είναι η σχέση, δάνειο από την τράπεζα να πεις δε με συμφέρει, σε παρατάω; Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι αν γίνουν κάποιες αλλαγές λόγω δουλειάς, πρέπει να σκεφτείς ότι ο σύντρόφος σου πρέπει πάντα να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου του προσφέρονται όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δηλαδή, δεν μπορώ να διοριστώ στο Καστελόριζο και να του πω έλα μαζί. Αφού στο Καστελόριζο και υγιής να πας πεθαίνεις. Από την άλλη, στο Καστελόριζο ελάχιστοι θα με ακολουθούσαν, οροθετικοί ή όχι.

Ηλίας (39)

Είμαι οροθετικός 9 χρόνια. Ήθελα να του το πω από την πρώτη στιγμή, αλλά δίσταζα πάρα πολύ. Φοβόμουν. Δεν ήθελα να πληγωθώ και άλλωστε το σεξ που κάναμε ήταν safe. Του το είπα μετά από τέσσερις μέρες και το πήρε πολύ θετικά, αν και στην αρχή τρόμαξε. Του είπα ότι θα τον βοηθούσα να ενημερωθεί και δέχτηκε, γιατί ήθελε να συνεχίσει να είμαστε μαζί.

Φυσικά ανησυχώ πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το πω. Ο Κώστας θεωρεί ότι του το είπα ούτε πολύ αργά ούτε πολύ νωρίς. Αν όμως με ρωτήσεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, δεν μπορώ να πω ότι μέτρο είναι οι τέσσερις μέρες που το είπα εγώ· η κατάλληλη στιγμή θα μπορούσε να είναι και μετά από ένα μήνα, όταν θα ένιωθα ασφαλής.

Η οροθετικότητα επηρεάζει τη σχέση, αλλά όχι συνεχώς. Συζητάμε για αυτό, γιατί αφορά και τους δυο μας. Όταν βήχω, λόγου χάρη, αναρωτιέται αν οφείλεται στην αρρώστια. Δε θέλω να νιώθω ότι ο οροαρνητικός σύντροφός μου με λυπάται, γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ ευαίσθητος στο πώς χειρίζεται τη σχέση μας.

Τελευταία Ενημέρωση: Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 01:11