payday advance . In this section we give only a brief summary recommendation for admission of Cheap Levitra. Full information can be found in the instructions for receiving medications with vardenafil.
Να το πω ή όχι;

Η οροθετικότητα είναι βαρύ μυστικό. Δεν ζούμε σ’ έναν ιδανικό κόσμο, όπου οι άλλοι αμέσως θα μας στηρίξουν και θα μας βοηθήσουν εάν αποκαλύψουμε την οροθετικότητά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακοί ή αναίσθητοι, αλλά ότι φοβούνται και δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Ο φόβος και η άγνοια δημιουργούν ρατσισμό και ακραίες συμπεριφορές.

na-to-pw-3.jpgΤο να το πούμε ότι είμαστε οροθετικοί σε κάποιον που δεν είναι έτοιμος να το ακούσει δεν πρόκειται να μας βοηθήσει ούτε εμάς, ούτε εκείνον, ούτε τη σχέση μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να σκεφτόμαστε τις πιθανές συνέπειες μιας αποκάλυψης, για να μη δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στη ζωή μας.

 • Πριν το ανακοινώσουμε σε κάποιον, είναι καλό να σκεφτούμε τα ακόλουθα:
 • Γιατί θέλω να το πω;
 • Γιατί νομίζω ότι πρέπει να τους το πω;
 • Τι μπορεί να κάνουν με αυτή την πληροφορία;
 • Θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να το κρατήσουν μυστικό, εάν τους το ζητήσω;
 • Πώς πιστεύω ότι θα επωφεληθώ αν τους το πω;
 • Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν αν τους το πω;
 • Πόσο ρεαλιστικές είναι οι ελπίδες ή οι φόβοι μου;
 • Είναι πιθανό στο μέλλον να μετανιώσω που το είπα;
 • Είναι πιθανό στο μέλλον να μετανιώσω που δεν το είπα νωρίτερα;

Το λέω στη δουλειά μου;

Στις αρχές της επιδημίας, μόλις κάποιος μάθαινε πως ήταν οροθετικός συνήθως σταματούσε να δουλεύει. Παραιτούταν όχι μόνο από τη δουλειά αλλά από τη ζωή.

Αυτό έχει αλλάξει. Χάρη στα φάρμακα, οι οροθετικοί μπορούν να κάνουν κάθε δουλειά, ακόμη και δουλειές με σωματική καταπόνηση. Η οροθετικότητα από μόνη της δεν επιφέρει αναγκαστικά μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή ζωή μας ή στον τρόπο που εργαζόμαστε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αρκεί βέβαια να παραμένουμε υγιείς. Φυσικά μια τέτοια απόφαση εξαρτάται από τη φύση της κάθε δουλειάς και την κατάσταση της υγείας μας.

na-to-pw-5.jpg Πρέπει να γνωρίζουμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας ως οροθετικών:

 • έχουμε δικαίωμα στην εργασία
 • κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας υποβάλει σε εξέταση για τον hiv χωρίς τη συγκατάθεσή μας.
 • απαγορεύεται να απολυθούμε λόγω hiv

Οι εργοδότες μας δεν χρειάζεται να γνωρίζουν λεπτομέρειες για την υγεία μας, όπως δεν χρειάζεται να γνωρίζουν λεπτομέρειες για άλλες πλευρές της προσωπικής μας ζωής. Στον βαθμό που προσέχουμε να μη μολύνουμε άλλους, έχουμε κάθε δικαίωμα να διατηρήσουμε τη δουλειά μας ή να προσληφθούμε κάπου.

Παρ’ ότι είναι δικαίωμά μας να εργαζόμαστε και απαγορεύεται να μας απολύσουν, δεν είναι έξυπνο ν' αποκαλύψουμε την οροθετικότητά μας στον χώρο εργασίας. Δυστυχώς, οι εργοδότες ή οι συνάδερφοί μας μπορεί να μην είναι ενημερωμένοι και να αντιδράσουν φοβικά. Ούτως ή άλλως, δεν τους αφορά το αν έχουμε hiv ή όχι.

Εάν έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι οι συνεργάτες μας δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, το να τους πούμε πως είμαστε οροθετικοί θα μας βλάψει. Σαφώς μπορούμε να κινήσουμε διαδικασίες δια της δικαστικής οδού σε περίπτωση απόλυσης και κατά πάσα πιθανότητα να δικαιωθούμε, όμως ποιος θέλει να μπλέξει σε τέτοιες ιστορίες όταν μπορεί να τις αποφύγει;

Και με τα φάρμακα τι γίνεται;

Φυσικά, η λήψη φαρμάκων σε συγκεκριμένες ώρες και με διατροφικούς περιορισμούς δυσχεραίνεται στον χώρο εργασίας, όπου φοβόμαστε μη μας δει κανείς ή μας ρωτήσει τι είναι αυτά τα χαπάκια που παίρνουμε κάθε τόσο. Υπάρχουν όμως τρόποι να ξεφύγουμε από την προσοχή τους και να τα πάρουμε όταν δεν μας βλέπει κανείς – λόγου χάρη απομονωνόμαστε στην τουαλέτα μ’ ένα μπουκαλάκι νερό, προσαρμόζουμε τη λήψη τους ανάλογα με το ωράριό μας, τα κουβαλάμε σε θήκες από φακούς επαφής ή σε κουτάκι από βιταμίνες κ.ο.κ.

Ας κάνουμε τη ζωή μας εύκολη και στη δουλειά κι ας εμπιστευόμαστε μόνο όσους είμαστε σχετικά βέβαιοι πως αξίζουν την εμπιστοσύνη μας.

Το λέω στις περιστασιακές σχέσεις μου;

Το αν θα το πούμε στους περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους μας είναι μία απόφαση που ο καθένας πρέπει να πάρει από μόνος του.

na_to_pw_5.jpg Σε μια τέτοια ερώτηση που μας θέτει ενώπιον των ευθυνών μας, σε τελική ανάλυση ένα πράγμα αξίζει να αναρωτηθούμε: υπάρχει διαφορά αν το πούμε ή δεν το πούμε;

Τη διαφορά πρέπει να τη δούμε σε δύο επίπεδα:

 • όσον αφορά τη σεξουαλική πράξη αυτή καθ' αυτή,
 • όσον αφορά τις συνέπειες μιας τέτοιας αποκάλυψης

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι πάρα πολύ απλή: δεν (πρέπει να) έχει καμία διαφορά στο σεξ αν πούμε ή δεν πούμε ότι είμαστε οροθετικοί. Τις ίδιες προφυλάξεις πρέπει πάντα να παίρνουμε είτε το πούμε είτε δεν το πούμε. Το ίδιο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε ώστε να μη μολύνουμε τον εραστή μας αλλά και ώστε να μη επιμολυνθούμε εμείς (δεν ξέρουμε αν ο άλλος είναι οροθετικός, ίσως ούτε και ο ίδιος να το ξέρει). Επίσης τις ίδιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε για ν' αποφύγουμε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία κολλάνε πολύ πιο εύκολα από τον HIV και τα οποία σ' έναν οροθετικό κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.

Στην πράξη, λοιπόν, δεν έχει καμία διαφορά αν πούμε ότι είμαστε οροθετικοί ή όχι. Έχει όμως διαφορά στην αντιμετώπιση που εισπράττουμε. Ορισμένοι οροθετικοί έχουν εισπράξει αρνητική και απορριπτική αντιμετώπιση όταν το λένε. Επίσης γιατί να πούμε κάτι τόσο προσωπικό σε κάποιον άγνωστο που μόλις έχουμε γνωρίσει και τον οποίο ίσως να μην ξαναδούμε, χωρίς να ξέρουμε πώς θα το χρησιμοποιήσει;


Άρα δεν το λέμε και ξεμπερδεύουμε; Δεν είναι τόσο απλό. Μερικές φορές οι περιστασιακές γνωριμίες εξελίσσονται σε πιο σοβαρούς δεσμούς. Κι αν δεν το έχουμε πει από την αρχή, πότε θα το αποκαλύψουμε στον άνθρωπο που πλέον δεν είναι ένας άγνωστος, αλλά κάποιος που μας νοιάζει και νοιάζεται για εμάς; Πώς θα νιώσει όταν του αποκαλύψουμε κάτι τόσο σημαντικό για εμάς μετά από καιρό; Πώς θα χτίσουμε μια σχέση με βάθος και αγάπη εάν του κρύβουμε μια τόσο σημαντική πληροφορία; Το να εκμυστηρευθούμε την οροθετικότητά μας στον σύντροφό μας, μας φέρνει πιο κοντά και δυναμώνει τη σχέση μας. Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις οροθετικών που το έχουν πει και έχουν εισπράξει πολύ θετική στάση.

Σαφώς όλα τούτα είναι ερωτήματα που πρέπει ν' απαντήσουμε ο καθένας μόνος του, ανάλογα με την περίσταση, τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, αλλά και τη δική μας ιδιοσυγκρασία. Πάντως, το δικαίωμά μας στον έρωτα δεν αναιρεί την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουμε ώστε να μη μολύνουμε κάποιον άλλον.

Το λέω στην οικογένειά μου;

na_to_pw_6.jpgΚατά κανόνα και κάτω από ομαλές συνθήκες όταν μας συμβαίνει κάτι άσχημο τρέχουμε αμέσως στην οικογένειά μας να το πούμε, ζητώντας βοήθεια, αγάπη, συμπαράσταση. Όμως το hiv δεν είναι μια οποιαδήποτε ασθένεια, και πολλές οικογένειες δεν παρέχουν τη βοήθεια, την αγάπη και τη συμπαράσταση που χρειαζόμαστε.

Οι συγγενείς μας μπορεί να μη μας στηρίξουν - όχι απαραίτητα επειδή δεν μας αγαπούν, αλλά μάλλον από άγνοια και φόβο. Ο hiv τρομάζει πολύ κόσμο και θεωρείται επίσης κοινωνικά κατακριτέος, αφού συνεχίζει εσφαλμένα να συνδέεται με περιθωριακές ομάδες. Για αυτούς αλλά και για άλλους λόγους λέγοντάς το στην οικογένειά μας ίσως εισπράξουμε απόρριψη ή απομόνωση αντί για τη στήριξη που περιμένουμε.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δούμε τα δικά μας κίνητρα και προσδοκίες προτού βιαστούμε να μιλήσουμε για τη διάγνωσή μας.

Τι προσδοκάμε όταν το λέμε:

 • να βρούμε στήριξη;
 • να μας βοηθήσουν πρακτικά;
 • να το βγάλουμε από μέσα μας και να μη νιώθουμε τόσο μόνοι;
 • να έρθουμε πιο κοντά;
 • να εκδικηθούμε;

Ζητάμε ηθική στήριξη και συναισθηματική συμπαράσταση; Ζητάμε κάποιον να μας συντρέξει σε αυτή την κρίση; Χρειαζόμαστε πρακτική βοήθεια; Ας σκεφτούμε πόσο εφικτά και πραγματοποιήσιμα είναι αυτά που ζητάμε έχοντας στον νου μας την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Αφού βρούμε τι ακριβώς ζητάμε, καλό είναι στη συνέχεια να δούμε αν οι άνθρωποι από τους οποίους τα ζητάμε είναι σε θέση και/ή πρόθυμοι να μας τα δώσουν. Ας σκεφτούμε σοβαρά αν νομίζουμε ότι η σχέση μας σηκώνει μια τέτοια αποκάλυψη.

Μερικές φορές έχουμε την ανάγκη να το πούμε σε κάποιον επειδή δεν μπορούμε να κουβαλάμε μόνοι μας ένα τέτοιο βαρύ μυστικό που αφορά την ίδια μας τη ζωή. Ας μη βιαστούμε όμως. Αν το πούμε σε ανθρώπους που δεν θα μας στηρίξουν ίσως νιώσουμε ακόμα πιο μόνοι. Επίσης αν το πούμε σε ανθρώπους που είναι γενικά αγχωτικοί άνθρωποι ίσως καταλήξουμε να τους στηρίζουμε εμείς που θα ανησυχούν για εμάς, παρά εκείνοι εμάς.

Τι φοβόμαστε όταν ΔΕΝ το λέμε;

 • μη μας απορρίψουν;
 • μη μας κατακρίνουν για τυχόν επιλογές μας ή τον τρόπο ζωής μας;
 • μην τυχόν διαταράξουμε την ισορροπία της σχέσης μας, την οικογενειακή ηρεμία;
 • μη χάσουμε τυχόν οικονομική στήριξη, αν εξαρτόμαστε οικονομικά;

Πολλές φορές καταλήγουμε εκ των προτέρων ότι οι δικοί μας άνθρωποι θα μας απορρίψουν χωρίς να τους δώσουμε την ευκαιρία να πάρουν θέση και να εκφράσουν τη φροντίδα τους. Μερικές φορές οι σχέσεις έχουν εξελιχθεί αλλά εμείς είμαστε καθηλωμένοι στο πώς ήταν τα πράγματα με τους δικούς μας στο παρελθόν. Ίσως εμείς καταδικάζουμε τον εαυτό μας πιο σκληρά από τους άλλους λόγω ενοχών. Μερικές φορές μια κρίση όπως ο hiv στέκεται αφορμή να έρθουμε πιο κοντά με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν αλλά μέχρι τώρα δυσκολευόμασταν να το εκφράσουμε.

Το λέω σε γιατρούς;

Μερικές φορές υπάρχει ανάγκη να δούμε άλλον γιατρό από αυτόν που μας παρακολουθεί μόνιμα στη μονάδα μας. Π.χ. όταν παθαίνουμε ένα ατύχημα, κάνουμε μια εγχείρηση ή πάμε για μια άλλου είδους εξέταση. Του λέμε ότι είμαστε οροθετικοί;

Φυσικά εξαρτάται από τις περιστάσεις και τη φύση της πάθησης που μας οδήγησε στον γιατρό. Σε περιπτώσεις που η οροθετικότητα παίζει ρόλο σε αυτό που αντιμετωπίζουμε (π.χ. πέτρες στα νεφρά λόγω αγωγής) είναι απαραίτητο να το αποκαλύψουμε, ώστε να βοηθηθεί ο γιατρός να προβεί στη σωστή διάγνωση και να μας βοηθήσει και εμάς.

Αν αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι επείγον (π.χ. μια αιμοληψία) μπορούμε να το πούμε και να δούμε αντιδράσεις. Σε περίπτωση που αντιδράσουν άσχημα και αντιδεοντολογικά (π.χ. αρνηθούν να κάνουν την εξέταση, άμεσα ή έμμεσα), μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού.

Σε άλλες περιστάσεις που απαιτείται επείγουσα περίθαλψη (ατυχήματα, επείγουσες οδοντιατρικές επεμβάσεις, εγχειρήσεις), η Σύνθεση συμβουλεύει να ΜΗΝ το λέτε! Δυστυχώς, έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που γιατροί έχουν αρνηθεί να παράσχουν ακόμα και επείγουσα ιατρική φροντίδα ή αναβάλλουν εξετάσεις και εγχειρήσεις με διάφορες δικαιολογίες.

Δεν είστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να ενημερώσετε τον γιατρό ή το νοσηλευτικό προσωπικό για την οροθετικότητά σας. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις με όλους τους ασθενείς.

Δυστυχώς, η άγνοια και ο ρατσισμός που συνεπάγεται εμφανίζεται και στο ιατρικό προσωπικό. Υπάρχουν πολλές αναφορές για γιατρούς που παραβίασαν την ιατρική δεοντολογία και αρνήθηκαν να παράσχουν υπηρεσίες σε οροθετικά άτομα. Σαφώς, έχετε το δικαίωμα να καταγγείλετε τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές, όμως όταν αντιμετωπίζετε ένα σοβαρό και επείγον πρόβλημα υγείας μάλλον δεν έχετε την πολυτέλεια να διακινδυνέψετε τυχόν άρνηση του γιατρού να σας περιθάλψει.

Όταν πρέπει να κάνετε μια εγχείρηση εκτός της μονάδας που παρακολουθείστε, το καλύτερο είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν γνωρίζει χειρουργό που δέχεται να αναλάβει οροθετικούς, ώστε να πάτε συστημένος. Εάν δεν γνωρίζει (όπως έχει συμβεί επανειλημμένως), ΜΗΝ το ανακοινώσετε στον χειρουργό που θα πάτε.

Δυστυχώς, όσον αφορά τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι συνήθης μα σιωπηλή πρακτική πολλών νοσοκομείων ο ασθενής εξετάζεται για hiv με ή χωρίς τη συγκατάθεσή του, παρότι είναι παράνομο.

dentist.jpgΌσον αφορά ειδικά τους οδοντίατρους, η καλύτερη λύση είναι να έχουμε έναν οδοντίατρο που γνωρίζει την οροθετικότητά μας. Πολλές ευκαιριακές λοιμώξεις που σχετίζονται με τον hiv ξεκινούν ή εντοπίζονται στο στόμα. Εάν έχουμε ενημερώσει τον οδοντίατρό μας για την οροθετικότητά μας, θα είναι σε θέση να μας παρακολουθεί καλύτερα και να μας ειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν προβλήματα.

Δυστυχώς, όμως, έχουν αναφερθεί αναρίθμητες περιπτώσεις οροθετικών που όταν ανέφεραν στον οδοντίατρό τους πως είναι φορείς, ο οδοντίατρος είτε αρνήθηκε να τους κουράρει, έμμεσα ή άμεσα, είτε ζήτησε υπέρογκες αμοιβές, ως αντιστάθμισμα για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχει. Η άρνηση ορισμένων οδοντιάτρων να παράσχουν υπηρεσίες σε οροθετικούς αντίκειται στους δεοντολογικούς κανόνες του ιατρικού επαγγέλματος. Ως ασθενείς, έχετε δικαίωμα να τους καταγγείλετε για παράλειψη καθηκόντων.

Έρευνα του Στοματολογικού Τμήματος του Eastman Dental Institute αποκαλύπτει ότι το 65% των τελειόφοιτων φοιτητών της οδοντιατρικής στην Ελλάδα ήταν απρόθυμο να θεραπεύσει ασθενείς του AIDS, ενώ ένα 48% ήταν απρόθυμο να θεραπεύσει ακόμη φορείς του hiv. Η έρευνα αυτή καταδεικνύει τον ρατσισμό που επικρατεί ακόμη και στους ιατρικούς κύκλους, παρ’ ότι οι ίδιοι φοιτητές δήλωσαν σε ποσοστό 90% ότι οι γνώσεις τους για το HIV/AIDS είναι επαρκείς!

Μέχρι ν' αλλάξει αυτή η ανεύθυνη νοοτροπία και προκειμένου να προφυλαχτείτε από την άδικη και ρατσιστική αντιμετώπιση που ίσως σας επιφυλάσσουν κάποιοι γιατροί, σας συνιστούμε να αναφέρετε την οροθετικότητά σας μόνο όταν είστε βέβαιοι πως ο γιατρός δεν θα αρνηθεί να σας παράσχει επείγουσες υπηρεσίες.

Εξάλλου, το να ξέρει ότι είστε οροθετικός ή όχι δεν πρέπει να κάνει καμία απολύτως διαφορά όσον αφορά τη δική σας ασφάλεια, τη δική του ή των άλλων ασθενών. Οι επαγγελματικά σωστοί και υπεύθυνοι οδοντίατροι πρέπει ν' αντιμετωπίζουν όλους τους ασθενείς ως οροθετικούς. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ξέρουν ποιος είναι φορέας και ποιος όχι. Συνεπώς, πρέπει απαραιτήτως να φορούν γάντια, μάσκα και γυαλιά για δική τους προστασία. Πρέπει επίσης ν' αποστειρώνουν τα εργαλεία τους μετά από κάθε ασθενή! Εάν δεν λαμβάνουν αυτές τις προφυλάξεις, οι ασθενείς τους (και εσείς) κινδυνεύουν από σωρεία άλλων λοιμώξεων πέρα από τον hiv.

Εάν παρατηρήσετε πως ο οδοντίατρός σας δεν τηρεί αυτές τις στοιχειώδεις προφυλάξεις, αλλάξτε οδοντίατρο και ενημερώστε φίλους και γνωστούς να τον αποφεύγουν. Όχι μόνο για να προστατεύσετε τον ίδιο και τους άλλους ασθενείς του, αλλά και για να προφυλαχτείτε εσείς από άλλες λοιμώξεις (π.χ. ηπατίτιδα) εξαιτίας της ελλιπούς τήρησης κανόνων υγιεινής.

Η καλύτερη λύση, για όσους είναι τυχερούς να κατοικούν στην Αθήνα, είναι το άρτιο οδοντιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Ερυθρό Σταυρό. Στελεχωμένο από έναν εξαιρετικό επαγγελματία, με φιλικό προσωπικό, προσφέρει ανθρώπινες υπηρεσίες για τους οροθετικούς, και μάλιστα δωρεάν. Δυστυχώς, δεν κάνει προσθετικές εργασίες και είναι πολύ δύσκολο να κλείσετε ραντεβού. Ρωτήστε τον γιατρό σας, άλλους φίλους οροθετικούς ή τη Σύνθεση με μέιλ ή τηλέφωνο αν γνωρίζουν οδοντιάτρους που αναλαμβάνουν οροθετικούς. Υπάρχουν πολλοί!

Το λέω στους φίλους μου;

Όπως και με την οικογένειά μας, είναι σημαντικό να σκεφτούμε πρώτα γιατί θέλουμε να το πούμε. Ζητάμε ηθική στήριξη και συναισθηματική συμπαράσταση; Ζητάμε κάποιον να μας συντρέξει σε αυτή την κρίση; Χρειαζόμαστε πρακτική βοήθεια; Ας σκεφτούμε πόσο εφικτά και πραγματοποιήσιμα είναι αυτά που ζητάμε έχοντας στον νου μας την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Ειδικά όσον αφορά τους φίλους, μας συμφέρει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την εχεμύθειά τους. Έχουμε κάποια εχέγγυα για την εχεμύθεια αυτού που θέλουμε να του αποκαλύψουμε την οροθετικότητά μας. Το να το πούμε σε κάποιον που ξέρουμε ότι δεν φημίζεται για την τήρηση μυστικών είναι δικό μας σφάλμα, όχι δικό του.

Το λέω στον σύντροφό μου;

na-to-pw-1.jpgΗ απάντηση για πολλούς είναι αυτονόητη. Υποτίθεται ότι ο σύντροφός μας είναι ο πιο κοντινός μας άνθρωπος, αυτός που μας στηρίζει και με τον οποίο μοιραζόμαστε αν όχι όλα, τουλάχιστον τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής μας.

Δύσκολα μπορεί να βρεθεί αντίλογος ότι είναι ανεύθυνο να κρύψουμε από τον σύντροφό μας, με τον οποίο συνευρισκόμαστε και σεξουαλικά, μια τόσο σημαντική πληροφορία που αφορά και τον ίδιο. Το ίδιο θ' απαιτούσαμε κι εμείς εάν ήσαν αντεστραμμένοι οι ρόλοι. Η αποκάλυψη της οροθετικότητας δεν αφορά μόνο την ασφάλεια του συντρόφου μας αλλά και τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν μια υγιή ερωτική σχέση, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η φροντίδα και η στοργή.

Αν είμαι εγώ οροθετικός τότε…

Προφανώς, αν είμαστε εμείς οροθετικοί είναι πιθανό αλλά όχι απαραίτητο να είναι οροθετικός και ο σύντροφός μας. Σαφώς θα του περάσει από το μυαλό. Ίσως μάλιστα πανικοβληθεί. Ας είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε υποστήριξη, όχι μόνο να λάβουμε.

Εγώ, εσύ και πόσοι άλλοι;

Εάν διαγνωστώ οροθετικός ενώ βρίσκομαι σε μια σχέση, είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαι σεξουαλικά μονογαμικός. Αυτό φυσικά δεν πειράζει καθόλου εάν είναι κάτι που έχουμε συμφωνήσει από κοινού (όχι, δεν είναι το ίδιο να νομίζετε ότι το έχετε συμφωνήσει!) Κατά συνέπεια, το ν' αποκαλύψουμε ότι είμαστε οροθετικοί στον σύντροφό μας αυτόματα παραδεχόμαστε ότι δεν κάναμε σεξ και με άλλους, εκτός σχέσης. Αυτό σαφώς μας δυσκολεύει να το πούμε, όμως σίγουρα δεν είναι δικαιολογία για να μην το πούμε. Η ευθύνη μας παραμένει. Ίσως μάλιστα έχει έρθει η ώρα για κάποια ξεκαθαρίσματα. Εάν η σχέση είναι αρκετά δυνατή και υπάρχει αληθινή αγάπη, πολύ πιθανώς να αντέξει και μάλιστα να δυναμώσει. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως είναι καλύτερα να μπει ένα τέλος, για να ανοίξουμε τον δρόμο και για εμάς και για εκείνον για κάποια καλύτερη, υγιέστερη σχέση.

Πώς το λέμε στον σύντροφό μας;

Ωραία, συμφωνούμε ότι πρέπει να του το πούμε. Πώς το λέμε; Την ώρα που σερβίρουμε το φαγητό; Μόλις έχουμε κάνει έρωτα; Την ώρα που ψάχνει καθαρές κάλτσες; Ποτέ δεν φαίνεται η κατάλληλη στιγμή. Όπως με όλες τις δύσκολες αποφάσεις η καταλληλότερη στιγμή είναι πάντα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ας φτιάξουμε εμείς την κατάλληλη στιγμή. Βασιζόμενοι στην ποιότητα και τις συνήθειες της σχέσης μας, ας σκεφτούμε τον σωστότερο τρόπο να πούμε σε αυτόν που αγαπάμε και μας αγαπά ότι αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα.

Ιδέες;

 • να κανονίσουμε εκ των προτέρων ότι θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι σοβαρό, ώστε να είναι προετοιμασμένος και ο άλλος.
 • να το πούμε όταν υπάρχει η δυνατότητα ν' ακολουθήσει συζήτηση σε ασφαλή χώρο και για κάμποση ώρα (όχι μόλις πριν πέσουμε για ύπνο πριν από μια σημαντική για εκείνον μέρα, ούτε την ώρα που πάμε σε κάποια γιορτή).
 • να έχουμε φροντίσει να ενημερωθούμε εμείς πρώτα για τις πρακτικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης ώστε να του δώσουμε πληροφορίες όταν μας τις ζητήσει (ειδικά όσον αφορά το ασφαλέστερο σεξ και τις γενικότερες προφυλάξεις).
Τελευταία Ενημέρωση: Σάββατο, 29 Μαΐου 2010 15:19